torsdag 24 september 2009

Hen heter Sven

Äntligen är Sverige en demokrati värd namnet: Carolina har nämligen rätt att heta Sven! Det är en viss Carolina Orre som i domstol har fått rätt att kalla sig Sven.

Carolina är naturligtvis överlycklig:
Orre säger att den främsta anledningen att hon kämpat är politisk. Hon tycker nämligen att vuxna personer borde ha rätt att få bära de namn de vill och att det är bra om normer kring kön luckras upp.
- Den andra anledningen är att alla män i min släkt heter Sven. Min morfar, som är den närmaste personen i mitt liv, heter Sven. Och det har känts som en enormt viktig grej att få visa vad han betyder för mig.
TT: Vad säger du till kritiker som tycker att det är förvirrande om en kvinna heter något som män brukar heta?
- Då kan man ju fråga vilket pronomen någon vill använda: känner du dig som man eller kvinna? förklarar Carolina Sven Orre.

Tidigare har bara transpersoner fått rätt av domstolar att bära namn som är typiska för både män och kvinnor. Orre är sannolikt den första icke transpersonen som fått den rätten.
- Jag är tjej och tycker om att vara tjej och jag tänker fortsätta att bli kallad Carolina, säger hon.


Jag vill citera Marcus Birro här:
Jag kräks på alla rättänkande predikanter som värnar “transpersoner” som vore dessa en stor, utsatt skara människor i Sverige. Hur många är dessa transpersoner egentligen? Varför hör man ingenting från dem själva? Är det verkligen den grupp människor i Sverige som behöver mest stöd, flest upprörda försvarare?

4 kommentarer:

 1. Tack!
  Jag blev en smula förvånad när jag googlade namnet Carolina Orre och fann att hon var RFSL-aktivist. Journalisterna på både TT och SvD glömde nämna det.

  SvaraRadera
 2. Det nämnde de inte, nej. Istället föredrog de att låtsas som om hon bara var en alldeles vanlig, folklig tjej med coola idéer som inte alls hade något med hennes rfsl-agenda att göra.

  Det var ett tag sen du uppdaterade bloggen nu. Börjar sakna dina inlägg...

  SvaraRadera
 3. Nej, jag har inte varit aktiv på bloggen under hösten, men nu ska jag försöka komma igång igen!

  SvaraRadera