onsdag 27 maj 2009

Apropå gömda barn

Jag läser i dagens DN om kritiken mot den svenska regeringen i frågan om gömda barns rätt till utbildning:

Ska papperslösa, gömda barn i Sverige ha rätt till skolgång? Den frågan vill FN:s barnrättskommitté få svar på från Sveriges rege­ring på onsdagen. Men regeringen svarar inte, utan vill utreda frågan på nytt.

Det är inte vanligt, men det händer, att poliser hämtar gömda barn i skolan eller på vägen dit. Men eftersom det för tillfället inte är inne att värna om flyktingar - och eftersom det dessutom handlar om barn utan politiskt inflytande - vill inte regeringen ta tag i frågan. Därför får, som vanligt, kristna rycka in och ta hand om barnen.

Passande nog visar Viasat History ikväll klockan 20:00 en dokumentär som heter "De gömda barnen". Så här står det i informationen om programmet:

I juli 1942 samarbetade de franska myndigheterna villigt med tyskarna med att samla ihop och deportera judar till koncentrationslägren, ett förräderi av enorma mått. Samtidigt riskerade många vanliga fransmän livet genom att rädda tusentals judar - i synnerhet barn. I den här dokumentären tar vi del av fyra barns ohyggliga upplevelser, smärtsamma förluster och skuldkänslor på flykt undan nazisterna. Starka känslor rörs upp då dessa överlevare återvänder till den franska landsbygden där de för 60 år sedan hölls gömda. Händelserna kostade dem både föräldrar och barndom, och kom att forma resten av deras liv. Dokumentären har producerats av den prisbelönta regissören Jonathan Hacker.

Vi kan behöva påminnas om barns utsatthet både då och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar