tisdag 19 maj 2009

Kohandel

Jag skrev nyss ett inlägg om s.k. elitklasser i skolan, men kom på att jag har en annan fundering inom samma område.
Sanna Rayman skriver i dagens svd om att Miljöpartiet närmar sig Socialdemokraterna i frågan om vinstdrivande friskolor, möjligtvis i syfte att bedriva kohandel:

"vilka andra stötestenar stör harmonin i den rödgröna skolpolitiken? Jo, betygen. Den frågan har varit symbolen för att signalera att verkligen S har förnyat sig. Det var ingen lätt förnyelse. Sahlin fick peka med hela handen för att få gräsrötterna att acceptera en omsvängning under framtidsdagarna hösten 2007 (...)

För när MP nu har ”gett upp” vinsterna i friskolan har de ett offer att hänvisa till i förhandlingarna om den rödgröna skolpolitiken. Och Vänstern bara ler. Partiet har inte behövt lyfta ett finger."

Det finns ytterligare en fråga som splittrar rödgrön skolpolitik och som väljarna kanske vill ha utredd före valet: konfessionella friskolor. Jag tror att det var våren 2006 som den dåvarande S-regeringen ville - mer eller mindre - avskaffa "religiösa skolor", men MP gick emot, vilket innebar att S och V blev nedröstade med ett mandats marginal.
Det vore så klart intressant om oppositionen kunde komma överens i den frågan också, innan vi går till val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar