onsdag 20 maj 2009

EU-valtest med pirater

Det är alltid lika intressant att göra webbtester. Idag har jag gjort DN:s EU-valtest. Resultatet, efter att jag svarat antingen "instämmer delvis" eller "tar delvis avstånd ifrån" på 23 av 25 frågor, blev:

KD 60%
FP 55%
C 54%
S 52%
PP 52%
M 44%
MP 41%
JL 33%
V 29%

Intressant är att Piratpartiet, till skillnad från t.ex. SD och FI är med i undersökningen - och att PP har svarat på alla frågor:

"Den som gör DN:s valtest får också för första gången veta vad Piratpartiet tycker i en rad EU-frågor.
Partiets företrädare har hittills i intervju efter intervju vägrat ge sin åsikt i några andra frågor än sådana som gäller till exempel fildelning, upphovsrätt och övervakning. Men i DN:s valtest har partiet tagit ställning i samtliga EU-frågor, från klimatpolitik till sjukvård.
Piratpartiets Christian Engström förklarar att det är ställningstaganden utifrån partiets allmänna grundsyn."


När man gjort testet kan man se vad partierna svarat på alla frågor. Jag noterar bl.a. att PP är enda parti som bara delvis tar avstånd från påståendet att EU bör skärpa asylreglerna och minska flyktingars möjlighet att komma hit och få uppehållstillstånd. Inställningen till miljöfrågorna är lite ljummen och motsträvig, medan partiet tydligen är engagerat i snus- och HBT-frågor.

Hittade också en intressant kommentar av någon som svarat "ingen åsikt" på alla frågor. Han var tydligen 80% centerpartist.

2 kommentarer:

  1. En annan intressant sak är ju att när de skickade ut testet till EU-parlamentarikerna för att så att säga "få facit" fanns inte valet "ingen åsikt" med. Så det blir lite konstigt. En annan sak är att man visst kan ha jättestarka åsikter i många frågor inom en traditionell höger-vänster skala, men ändå tycka att det är "skit samma" jämfört med de frågor som är verkligt viktiga och som PP driver. Då blir testet också "snett".

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte bara att det var lite lustigt att PP hade så bestämda åsikter när det handlar om snus och HBT.

    SvaraRadera