onsdag 4 mars 2009

Bloggstorm mot Bjurwald

DN:s Lisa Bjurwald är ovanligt klok för att vara ledarskribent på en liberal tidning. Hon har en förmåga att tänka själv när hennes kollegor mest skriver som ideologiskt förprogrammerade robotar, men det verkar som om en del vänsterbloggare driver någon form av kampanj mot henne.
signerat 3/3 råkar hon skriva att det var Jörg Haider som grundade det populistiska österrikiska partiet FPÖ, vilket inte stämmer även om partiet alltid kommer vara förknippat med Haider. Bloggarna Signerat Kjellberg och Magnus tankar gör stora poänger av den här missen och drar upp en artikel från januari, där Bjurwald skrev att Hillary Clinton var USA:s första kvinnliga utrikesminister (Albright och Rice var ju före), för att bevisa att hon har "nollkoll", som en kommentator uttryckte det. (Lite komiskt blev det när Deepedition i sin artikel om Clintonfadäsen skriver så här: "Varför får Lisa Bjurwald - och kanske en del andra - för sig att Hillary Clinton är den första kvinnliga utrikesministern i USA? Beror det på att det är den första demokratiska utrikesministern? Räknas inte Madeleine Albright som kvinna? Eller Condolezza Rice?". Albright var ju inte bara kvinna, utan även demokrat).
I kommentarerna på Magnus blogg finns också några märkliga påhopp. Anders Nilsson skriver t.ex: "...en ledtråd till var hennes sympatisfär är belägen. Den brukar återfinnas i regionen kring den egna naveln." Om någon förstår vad han menar med det, så lämna gärna en kommentar.
Det verkar också som att det framförallt är medelålders män som spyr galla över Bjurwald och hennes artiklar. Hade jag varit feminist så hade jag hävdat att allt detta är ett uttryck för förakt mot yngre kvinnor. Men jag är inte feminist, så jag väljer att inte framföra någon teori kring motivet till att dessa män jagar just Lisa Bjurwald.

3 kommentarer:

 1. Man får ju inget förtroende för personer som på ledarplats utrycker de mest pinsamma dumheter. Det visar ju inte bara att hon är gravt okunnig, utan också hennes brist att kontrollera basfakta, något som vi andra lär oss i grundskolan. Hon har ju haft många andra fadäser också, t ex när hon blandade ihop kärnvapen och kärnkraft:


  "I går eftermiddag skrev Medvedev och president Hugo Chávez under ett avtal, där Ryssland förbinder sig att hjälpa Venezuela att utveckla ett kärnvapenprogram."

  SvaraRadera
 2. Visst är det slarvigt av en ledarskribent att skriva fel och visst ska läsarna rätta henne, men det verkar ändå som att det pågår en kampanj mot just Bjurwald. Det hon skrev om Clinton och Haider var ju inga katastrofala fel som gör att man kan idiotförklara allt hon skriver.
  Även "pinsamma dumheter" är väl överord som tyder på att faktafelen är ett svepskäl för att vädra något slags missnöje. Vad det nu kan vara.

  SvaraRadera
 3. Jag tillhör inte vänstern och jag är inte medelålders MEN jag tycker fortfarande att Bjurwald är pinsam.
  Har man som yrke att förmedla nyheter så ligger det ju i sakens natur att kolla fakta om någon trovärdighet ska behållas. Annars kan jag lika gärna få mina "nyheter" från skvallertanterna i fikarummet.
  Där befinner sig Bjurwalds trovärdighet just nu.
  Anledning till missnöje: Hon är dålig på sitt yrke men tillåts få mycket utrymme på en av landets största tidninger iaf. Säker på att det finns bättre folk att besätta den posten.

  SvaraRadera