tisdag 10 mars 2009

"Fula" jobb och kristen tro

Sanna Rayman skriver på SvD:s ledarsida idag om socialdemokraternas märkliga syn på jobb. Att vända hamburgare på McDonalds eller att städa är inte är inte tillräckligt fint för att någon ska få utföra sådana arbetsuppgifter. Då är det bättre att de får socialbidrag i väntan på att komma in på en diplomatutbildning eller liknande... Rayman kommer också med ett understatement: "Häromdagen meddelade samma kedja att de räknar med att anställa 3000 personer i år. Flera av dem lär vara ungdomar".
Flera av dem? Det kommer nog vara en stor majoritet som är ungdomar. Många av dem får sina första erfarenheter av arbetsmarknaden. Men S kallar detta att göda McDonalds.
Rayman fortsätter: "I själva verket illustrerar det här bara S märkliga syn på vilka jobb som är okej. När en socialdemokrat har nått toppen berättar man gärna om sin lärorika tid i stekoset. Samtidigt låter man i den politiska retoriken som om dessa jobb är ovärdiga uppgifter som snart sagt ingen – oavsett ålder och tidigare erfarenhet – borde behöva befatta sig med."

Dagen skriver att hjärnan är programmerad för att tro på Gud: "Enligt neurologiprofessorn Jordan Grafman i Bethesda, USA, har forskarna hittat de områden i hjärnan som kontrollerar religiös tro och tron på det övernaturliga. Grafman menar att hjärnan är programmerad för religiösa upplevelser". (Även DN skriver om detta).
Man måste ju fråga sig vem som programmerat våra hjärnor egentligen. Men som vanligt när det handlar om religion och forskning är det omöjligt för forskarna att komma överens. För det verkar som att forskarna alltid kan komma fram till det reslutat som passar bäst ihop med deras egen världsbild, oavsett vad de tror eller inte tror på.

Forskare har f.ö. tidigare kommit fram till att barn föds med en gudstro.

Men kristendom verkar vara ganska nyttigt. Medlemmar i heavymetalbandet Korn har hittat tillbaka till livet tack vare religionen och troende tål stress bättre än icke-troende (kan dock erkänna att jag är ett undantag från den regeln).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar