onsdag 25 mars 2009

Debatt om Påven

I SVT:s debatt igår (del 10 av 17, 24 mars) pratade man om stormen mot Påven och Katolska Kyrkan. Det handlade mest om kondomer och HIV. Det intressantaste i hela debatten var den korta stund Annika Landgren, läkare på Sahlgrenska sjukhuset, fick komma med en mer objektiv syn än vad katolikerna och liberalerna hade på frågan om kondomer vs avhållsamhet (ca 18 minuter in i klippet). Förutom att hon tyckte att RFSU och Påven kört i varsitt dike, lät hon faktiskt påfallande lik de katolska debattörerna. Tyvärr avbröts hon dock snabbt av Åsa Regnér från RFSU. Det hade varit intressant om Landgren hade fått mer tid, men Josefsson verkade inte särskilt intresserad av vad hon hade att säga. Jag antar att han hellre lyssnade på Åsa Regnér och Cecilia Wikström (FP).

Man förundras över okunskapen om Katolska Kyrkan - och oviljan att sätta sig in i vad den står för. Påven är visserligen en intellektuell gigant, men man behöver inte vara lika bildad som honom för att förstå att den ABC-metod (avhållsamhet - trohet - kondomer) som förespråkas i kampen mot könssjukdomar är effektivare än att enbart dela ut gratis preventivmedel och uppmuntra folk att ha många sexpartners.

Uppdatering: Handelsminister Ewa Björling (tidigare humanisternas förkämpe i riksdagen) tycker också att Påvens uttalande var "förfärligt".
Uppdatering II: Fick via en kommentar från Roland en läsvärd länk till en artikel i Washington Post.
Läs även Per Beskows artikel i Dagen.

6 kommentarer:

 1. Ewa Björling borde veta att spridning av kondom inte visats ha någon effekt mit HIV o AIDS på samhällsninvå.

  Se denna länkhttp://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/27/AR2009032702825.html

  Hon tar möjligen hem en poäng hos vissa i Sverige, men gör sig löjlig i Malta. Mitt förtroende för henne som handelsminister faller. Jag vill att en minister skall sköta sitt jobb o inte blanda in personliga tyckanden och privat kamp mot påven.

  SvaraRadera
 2. Jag föreslår att svenska ministrar och håller sig till ämnet vid möten med politiska motsvarigheter i andra länder; internationella relationer och handel. Sverige gör gång på gång bort sig i internationella sammanhang när man går in på saker som är rent ut sagt banala eller pinsamma. En överviktig kvinnlig minister som stoppar ner kondomprat i munnen på en minister av en annan suverän nation? Detta är med andra ord att göra politik av det privata (sex) - är det sådant som de nya Moderaterna vill stå för - Vänsterfeminism? Det går snabbt utför med Sverige...

  SvaraRadera
 3. Verkar som att Svensk borgerlighet borde ta sig en nybörjarkurs i idéhistoria och rannsaka den moderna feminismens ursprung, och att moderna feministiska paroller man hyllar är marxistiska ståndpunkter förklädda i könsrelationers babbel. Pinsamt med en svensk borgerlighet idag som “låter mer kungliga än kungen”, det vill säga, låter mer socialistiska än vänsterblocket. Svensk borgerlighet: håll er till att minska statens omfång och klåfingrighet i Sverige, håll era kvasisocialistiska tendenser utanför internationella relationer.

  SvaraRadera
 4. Roland: Tack för länken.

  Doublecorona: Handelsministern kanske vill visa malteserna hur förträffliga våra svenska kondomer är, för att det ska bli nästa stora exportsuccé?

  SvaraRadera
 5. Det verkar så, problemet är att Sverige blir "the laughing-stock" ute i världen. Sex är något privat i resten av världen, inte något man pratar om till kaffet. Och förresten, tack för en oerhört bra blogg!

  SvaraRadera
 6. Mycket gott skrovet håller med. Annika landgren var saklig och visste vad hon pratade om. Så typiskt att RFSU genast hoppar på och sluter sina öron för vad som nyss sagts.

  SvaraRadera